Как да стигнем до Корфу: Транспортът

За начало: на Wikipedia има много изчерпателна статия за Корфу. География, история, археология… това са все теми, по които няма да пиша, защото има толкова много информация по мрежата, че наистина няма смисъл да я дублирам. Ще се съсредоточа на много по-практични теми. Като „Как се стига до там?“, „Къде да отседна“, „Кои местни ястия да пробвам?“ и т. н.

Корфу е наричан от местните Керкира (с ударение на е-то), а столицата на острова е Корфу Таун. Разположен е в Йонийско море и всъщност е най-близо до бреговете на Албания (с Тото се шегувахме, че от Сидари с лека засилка и може да скочиш направо в албанско). За карти на острова проверете на Google Maps и на Corfu Map. От София до Корфу са към 900-1000 километра, ама като не помня цифри, а в момента не ми се търсят карти… с тази приблизителна информация ще си остана 🙂

С този си постинг ще разкажа за различните варианти за транспорт до Корфу – пробвани или само проучвани и калкулирани от нас. Е, те не са и много, разбира се.

Със самолет София – Атина – Корфу Таун е най-скъпият и въобще не чак толкова удобен вариант. Цената на двупосочен билет излизаше към 360 евро без летищните такси. Има и доста голям престой в Атина, затова заедно с отиването по-рано на летището и чакането на багажа цялото пътешествие излиза 15-16 часа. Което е много.

С автобус/влак до Солун – автобус до Игуменица – ферибот до Корфу Таун е вариантът, изпробван от нас. Разделям го на три части. София – Солун е първата отсечка с главна забележителност: престоя на границата и дърлянето с гръцките граничари. Втората част е едно зашеметяващо пътуване с автобус от Солун до Игуменица. Третото (и финално) приключение е с ферибота от Игуменица до Корфу Таун.

При първото ни отиване на Корфу пътувахме с нощния международен влак, дето тръгва към 23:00 часа от Централна гара. Цената на дупосочния билет е между 30 и 40 лева (в зависимост от това колко души пътувате, кога си купувате билета и т. н.). Пътуването до границата е абсолютно незабележимо. Пък и престоят на българския гранично-пропусквателен пункт е незначителен – около 30-40 минути. Граничарите минават по купетата и събират паспортите, подпечатват ги и ги раздават отново. За сметка на това на гръцкия пункт си стояхме повече от 2 часа и половина. Свалиха от влака всички българи и ни подложиха на кръстосан разпит: кои сме, къде отиваме, колко пари имаме, какви документи носим да удостоверим, че наистина сме тръгнали на почивка и т. н. Съветът ми е да сте много спокойни, усмихнати и със самочувствие. Ние не носехме нито един документ с нас, защото резервацията я бях направила по мрежата, разбира се. Когато започнаха да ме разпитват – бях даже леко пренебрежителна в стил „Ама вие наистина ли не занете как се прави резервация в наши дни? И нямате компютър та да ви покажа къде отиваме? Горките вие, при какви условия само работите“. Пуснаха ни без никакъв проблем. За сметка на няколко други пишман туристи, но това е друга история.

Влакът пристига в Солун към 7 сутринта. Би трябвало да е там в 5:30 часа, ама не става заради висенето на гръцката граница (което е неотменима част от екскурзията просто!). Слезете много бързо, купете си билетче за градски транспорт от павилионите пред гарата и хванете автобус #1, чиято първа му спирка е на двайсетина метра от централния вход на гарата. Слезте на последната спирка (около 10-15 минути пътуване е, не е никак много) и ще се озовете на автогарата. С леко подтичкване стигнете до гише #17 и си вземете билет за дневния автобус до Корфу, който тръгва 8:00 часа. Но, честно казано, според мен това си е mission impossible: я влакът ще закъснее повечко, я ще изпуснете единицата за малко, я билетите ще са свършили… Затова по-добре не си давайте зор, ами яваш-яваш стигнете до автогарата и си купете билети за вечерния автобус в 20:00 часа. Така ще имате цял ден за разходки из Солун – има какво да се види и в никакъв случай няма да съжалявате.

От няколко месеца има два нови влака до Солун: единият тръгва в 7:00 сутринта, а другият е в 17:30 часа. Те са доста по-бързи от нощния влак – твърдят, че пътуването излиза към 6 часа. Не сме ги пробвали обаче.

Другият вариант е да се вземе автобус от София до Солун. Второто ни пътуване беше именно така. Но не го препоръчвам – автобусите не са много удобни, нито пък са по-бързи, а висенето на границата е абсолютно същото. Шофьорите са гърци и се държат мегагрубо с пътниците. Бе не си е работа.

Еднопосочният билет от Солун за Игуменица е около 25 евро. Гръцките автобуси са разкошни. Добре климатизирани, с много удобни седалки, чисти. Така че в това отношение пътуването от Солун до Игуменица няма да ви тежи. Обаче самият път… Първите 250-280 километра са по магистралата Солун – Атина, която е с перфектно качество. Шофьорите поддържат много висока скорост (която не се усеща, защо автобусът вози мекичко) и изминават тази отсечка много бързо. Пътем ще минете покрай Метеора. Ако пътувате през нощта – гледката е незабравима. Цялото място е осветено с многобройни ярки прожектори и изглежда доста извънземно. Макар че и денем не е незабележимо 🙂

След Лариса пътят се отклонява през планините. И тук започва хорър сторито. Близо 150 километра по изключително тесен път с място точно колкото да се разминат две коли. От едната страна е скала, от другата те дебне урва, дълбока десетки метри. На всичко отгоре шосенцето се вие като змия — най-дългият прав участък е сигурно максимум 100 метра (и то чак при Янина, към края на пътуването). На всяко завойче има огромни огледала — за да се вижда дали отсреща не се задава друга кола и да се изчакват взаимно, защото е невъзможно две превозни средства да се разминат по ъглите. Максималната скорост, която може да се развие без открит риск да се сурнеш в урвата или да се размажеш на скалите, е към 35-40 км/ч. Четири пъти сме минавали този път, три пъти през нощта и един път денем. През нощта е тъмно и дори и да не спиш – не виждаш много-много къде минавате. Обаче през деня няма как да си затвориш очите и усещането, че си на влакче ролъркостър, ама без предпазни колани, е страховито… Чувството, което те напада, когато установиш, че твоята част от автобуса виси извън пътя, е побъркващо. Тази информация е остаряла. Магистралата е почти готова, ето локално копие на картата ТУК, взето от гръцкия сайт за прогреса на строежа.

И най-накрая стигате в Игуменица. Автобусът ви сваля на пристанището, кажи-речи пред касата, където си купувате билет за ферибота (около 5-6 евро на човек). Не си разтоварвате багажа от автобуса, той също ще се качи на ферибота. Който е ОГРОМЕН. Вътре има няколко кафенета (вземете си еспресо, че т. нар. гръцко кафе е нещо като шварц, ама по-гадно) и много диванчета, подходящи за изтягане и сладко додремване. Сладко, ама кратко – след около 35-40 минути пристигате в пристанището на Корфу Таун, слизате от ферибота, качвате се на автобуса си (внимавайте да не се объркате, че понякога има 5-6 и повече даже еднакви бусове) и ви откарват на централната автогара на острова.

Добре дошли в Корфу.

Тук спират всички автобуси на острова. Условно се делят на два вида: сини и зелени. Сините са тези, които карат в Корфу Таун и близките му околности (до десетина километра от него), а зелените са за по-отдалечените райони. Доста редовни са, в това отношение няма да имате притеснения. И са чисти. Цената на билетчето за в самия град е май 50 евроцента (не си спомням със сигурност), до близките дестинации стигаше до 1,25 евро, а до най-далечните не беше повече от 2,50 евро.

Докато сте на автогарата може да свършите две полезни неща. Първо, проверете разписанието на автобусите за Солун, защото и двата пъти се оказа, че има разлика с предварително обявеното в Солун. И второ, минете през гишето Информация (дето е на края на паркинга) и поискайте разписание на местните автобуси. Ще ви дадат разпечатан лист А4 с ВСИЧКИ автобусни линии, както и карта на острова. Ама истинска географска карта. Безплатно. Защото сте турист, а тук за туристите се грижат добре.

Няколко полезни връзки:

На Посока.ком може да проверите за различни автобуси от София до Солун. Точно както и на сайта на Централна автогара, София.

А влаковите разписания са на страницата на БДЖ.

Ktel е автобусната компания на Гърция. Единствената 🙂 Разписанията им са горе-долу точни, макар че има някои разлики с действителността. Затова задължително проверявайте часовете на тръгване и пристигане на гишетата Информация.

Разписание на фериботите от Игуменица за Корфу пък са тук.

Ами май това е с транспорта. Изглежда страшно, но всъщност с Тото се справяхме без абсолютно никакви проблеми. Първият път като тръгнахме знаехме само как да стигнем до Солун и че след това ще трябва да търсим автобус за Корфу, ама без никакви подробности. Факт е, че в Гърция нещата са доста по-организирани отколкото в китната ни родина (макар че са далече от европейското ниво все още) и дори неопитни пътуващи като нас с малко питане успяват да се ориентират добре.

Следва:

Коментари

  1. Gravatar itilien
    11:43:32 ч., 29.08.2006 г.
    1

    След такива подробни обяснения направо ми се прииска да потегля и аз нататък. 🙂

  2. Gravatar Антония
    12:13:55 ч., 29.08.2006 г.
    2

    itilien, септември е най-подходящия месец за Корфу! Температурата и на въздуха, и на водата, гравитира около 28оС, няма дъждове, туристите са си тръгнали с края на август, цените падат с около 30 та чак до 50%, гърците си счупват краката да ти угаждат… Довечера ще напиша и ентри относно забавленията на острова (и не, нямам предвид списък на заведения :-)) – определено има какво да се прави, че и един месец няма да му стигне на човек да пробва всичко 🙂

  3. Gravatar itilien
    10:17:19 ч., 30.08.2006 г.
    3

    Мерси, но този септември ще си откраднем само 5 дни за почивка и смятаме да пообиколим Родопите. Но Корфу ми се струва интересно, ще го впиша в списъка на желанията за по-нататък.
    А вие всъщност още не сте тръгнали, нали?

  4. Gravatar Антония
    11:40:21 ч., 30.08.2006 г.
    4

    Ние пътуваме на 8-ми вечерта за Тасос 🙂 Снощи за пореден път ‘минахме’ целия маршрут, набелязахме критичните точки, договорихме план за действие при екстремни ситуации… Е, бяхме в заведение с доста силна музика, та не съм много убедена, че се чувахме един друг 😆 Но поне за себе си съм по-спокойна.

    Притесненията ми са две: от една страна за първи път пътуваме с друго семейство (е, става дума за семейството на собствения ми брат, но все пак…), а от друга хич не знам как ще се държи племенницата на път. Теда си е капризничка, да ни е жива и здрава.

  5. Gravatar ivan
    05:53:18 ч., 28.03.2007 г.
    5

    а на пристранището има ли полиция сас кучета , шото мислим си носим малко незаконни екстри с нас пак ако има кучета лошо ! кажете дали има та да знаеме как ги криеме

  6. Gravatar Антония
    13:44:44 ч., 28.03.2007 г.
    6

    Аз зa кучета не съм гледала честно казано, но пък от друга страна знам, че Гърция е полицейска държава. Т.е. хванат ли те – ще си изгниеш в затвора, а преди това и бая бой ще изядеш. Четох преди време блога на един англичанин, който с приятел разбили катинара на фризер за сладолед. На пияна глава. Хванали ги и ги тикнали в ареста за 2 месеца. Въпреки кохортите адвокати, които семействата им изпратили. Внимавайте.

  7. Gravatar Стойчо
    12:17:40 ч., 15.06.2007 г.
    7

    Здравей, мисля да го кача в някой от следващите дни:-) Поздрави и напиши ми моля те мейлче на stojtsch@яху.ком – искам да те питам нещо, моля:-)

  8. Gravatar Антония
    14:11:00 ч., 15.06.2007 г.
    8

    Писах мейлче, виж как се е получило и дали е ОК 🙂

  9. Gravatar Стойчо
    14:29:07 ч., 15.06.2007 г.
    9

    Май още нищо нямам – аха, щото мейлът е stojtscho@яху.ком – изпуснал съм си второто О в името 🙁

  10. Gravatar Антония
    14:42:28 ч., 15.06.2007 г.
    10

    На правилния мейл съм пратила, копирах го полето, което попълваш, за да може да коментираш, не от самия текст 🙂 Да видиш дали не е попаднал в spam-а, че на мен Yahoo ми реже половината кореспонденция по този начин?

    ПС: Реших, че мейловете са упадъчни и затова качих html файла тук. Виж дали е ОК 🙂

  11. Gravatar Стойчо
    17:32:39 ч., 18.06.2007 г.
    11

    в спама попадна, но му казах, че не е спам, така че другият път е го сложи където трябва:-)

  12. Gravatar Mila
    14:04:56 ч., 01.09.2007 г.
    12

    Антония много искам да се сваржа с теб , моят и мейл е mila_go@abv.bg

  13. Gravatar Мила
    00:27:38 ч., 10.09.2007 г.
    13

    Антония, аз исках да се свържа с теб да те попитам някои неща за остров корфу.

  14. Gravatar Антония
    00:33:09 ч., 10.09.2007 г.
    14

    Мила, преместих ти коментара, беше го публикувала под неправилната тема.

    По отношение на Корфу: питай тук свободно, на твое разположение съм. Мислех си, че съм била изчерпателна в съветите и препоръките, ама явно съм пропуснала нещо 🙂 Ще се опитам да отговоря на всеки твой въпрос.

  15. Gravatar Антония
    10:29:27 ч., 16.06.2008 г.
    15

    След Лариса пътят се отклонява през планините. И тук започва хорър сторито.

    Описанието на пътя от Лариса до Игуменица вече не е валидно. Новата магистрала е почти готова, само за 3-4 години я направиха гърците, с пари от ЕС. Преди малко Тото ми прати карта, на която е обозначено кои участъци са все още в строеж, и понеже е големичка, ще дам само линк към нея, ТУК.

    Корфу става все по-достъпно място за почивчица 🙂

  16. Gravatar мали
    19:17:42 ч., 24.05.2009 г.
    16

    Сега се връщаме от там. Пътувахме с кола, магистралата е почти готова. Има около 50-60 км, които все още не са и се пътува по старият път. На магистралата единственото, което се плаща, е 2 евро, а за ферибота от Игуменица до Корфу за кола е 30 евро и на човек по 8. Ами това е общо взето. Това са местата, където отседнахме и останахме впечатлени: Villa Andreas и Pelagos Apartments.

  17. Gravatar Антония
    20:07:46 ч., 24.05.2009 г.
    17

    Благодаря ти за информацията, мали! Надявам се, че сте изкарали добре 🙂

  18. Gravatar nina
    13:13:33 ч., 03.06.2009 г.
    18

    Здравейте! Току-що открих сайта, търсих някакво инфо за Корфу. Мойте поздравления, страхотен сайт, супер изчерпателна информация, точно както бих го разказала аз, с всички подробности, които ме интересуват. Благодаря!

  19. Gravatar Антония
    18:08:03 ч., 03.06.2009 г.
    19

    nina, нали видя, че има още няколко текста за Корфу?

    Може и те да са ти от полза 🙂 И весело изкарване! После кажи как е било според теб, моля 🙂

  20. Gravatar nina
    18:29:02 ч., 04.06.2009 г.
    20

    О, да! Не само видях и другите текстове, но и ги научих наизуст почти 🙂
    А иначе аз малко отрано съм се приготвила и пътуването е с няколко неизвестни, но отидем ли, сто процента ще споделя. Сега се върнахме от Тасос, беше супер и затова така се запалих по гръцките (и не само) острови.

  21. Gravatar Lilia Ivanova
    21:27:37 ч., 08.06.2009 г.
    21

    Мила ми Антония!
    Направо съм разбита!!!!
    Отказахме се от Корфу /за това лято пътя ни се видя много, а дните за отпуск – малко/, и виждам такава фреш информация от Мали! И това не е всичкото: почти съм резервирала/платила за Тасос, и изведнъж коментар на Нина – сигурно има супер инфо за Тасос! До утре следобед още няма да съм направила превода, остава да ни свържеш с нея виртуално…
    Обещала съм да почерпя със снимки!:)))

  22. Gravatar nina
    22:24:31 ч., 08.06.2009 г.
    22

    Здравей, Лилия! Мога да ти дам подробна информация за Тасос, имам съвсем прясна информация. Страхотен остров (аз май друг не съм виждала), не исках да се връщам. Пиши ми какво те интересува.

  23. Gravatar nina
    22:30:37 ч., 08.06.2009 г.
    23

    Антония, пишеш, че плажовете на йонийското крайбрежие не са толкова красиви като на средиземноморското, но аз като гледам най- хубавите им плажове са на йонийското- Свети Георги, Свети Стефан, Глифада… Къде греша? Нещо май не се ориентирам правилно, но с изключение на Кавос май не видях хубаво крайбрежие от тази страна на острова.

  24. Gravatar Антония
    10:15:37 ч., 09.06.2009 г.
    24

    @Lilia Ivanova: Искаш ли да изпратя мейла ти на @мали и @nina да се свържат с теб? Иначе и ние бяхме на Тасос преди няколко години, ако имаш въпроси – питай тук, ще ти дам някой и друг съвет 🙂 Като този, че е по-добре да не си в главния град, който е шумничък. И че най-добрите плажове според мен са тези на Алики, Paradise Beach и донякъде Пефкари (има камъни, но пък има и много рибки за гледане). И че навсякъде обслужващият персонал включва или българи, или хора, говорещи български.

  25. Gravatar Антония
    10:28:25 ч., 09.06.2009 г.
    25

    @nina: объркала си посоките и моретата 🙂 Всички плажове, които спомена, са на Средиземно море. Като гледаш острова на картата:

    … страната с Керкира (която е обърната към континента) е Йонийско море. Всичко останало е Средиземно.

  26. Gravatar nina
    10:34:26 ч., 09.06.2009 г.
    26

    Да, наистина това са едни от най- хубавите плажове. На мен най- много ми хареса на Трипити. Там има и две страхотни хотелчета, Плажната ивица е много голяма, но е със дребни камъчета, прекрасни камъчета. А също много ми хареса на един къмпинг до Принос, също с камъни и пясък.

  27. Gravatar nina
    10:36:44 ч., 09.06.2009 г.
    27

    Явно не се ориентирам много добре по отношение на моретата 🙂
    Имам една карта, която ме заблуди. Благодаря ти за отговора!

  28. Gravatar Lilia Ivanova
    14:44:46 ч., 09.06.2009 г.
    28

    Антония, писах подробно преди около час, но нещо не си виждам писаниците.
    Съгласна съм!

  29. Gravatar nina
    15:29:17 ч., 11.06.2009 г.
    29

    Намерих нещо, което може би ще е от полза. Това е сайт, в който се посочва състоянието на магистралата Егнатия. Частта от Солун до Игуменица е маркирана с черно почти изцяло, което според легендата в ъгъла на картата означава, че е готова!!! А в една статия пише, че разстоянието Мецово – Йоанина сега ще се изминава за 25 мин. Не съм много наясно как се актуализира информацията в Google map, но там това не е отразено. Възможно е и нещо да не съм доразбрала, но вижте сайта.
    Поздрави!

  30. Gravatar viara
    12:20:38 ч., 14.06.2009 г.
    30

    Вчера се върнахме от Корфу. Много ни хареса. От границата до Солун, Вероия, Козани, Гревена, Ионина, Игуменица накрая след Ионина има 3-4 км завои и не е магистрала, иначе всичко е магистрала и тунели, 53 ги преброих.

  31. Gravatar viara
    12:25:24 ч., 14.06.2009 г.
    31

    Най-много ни хареса плажа до Лефкими/Агиос Георгиос/ хубав пясък и море-огромен залив.

  32. Gravatar Антония
    09:11:51 ч., 15.06.2009 г.
    32

    Радвам се, че сте изкарали добре, viara 🙂 И на мен Агиос Георгиос ми хареса най-много от всичките пясъчни плажове, определено. Гледах снимки от развитието на района и ми направи впечатление, че е пусто, както беше преди 5 години. Вече има мънички хотелчета, а и някоя и друга таверна. Така е май ОК, нали? Надявам се само да се спрат и да не презастроят мястото. Макар че гърците обикновено са много разумни и си пазят красотите.

  33. Gravatar зани
    16:41:01 ч., 24.06.2009 г.
    33

    Здравейте! Тази година мислим да си организираме такова самостоятелно пътуване до Корфу. Пътеписът на Антония е наистина много изчерпателен, но се чудя дали информацията за автобусите е още актуална. Само два автобуса на ден ли има от Солун до Корфу? Нещо не мога да се ориентирам в този сайт на Ktel. Ако някой има прясна информация ще съм благодарна ако я сподели.

  34. Gravatar Антония
    09:02:49 ч., 25.06.2009 г.
    34

    Сайтът на КТел е яко прецакан – оказа се, че са скрили информацията за маршрутите, времената и цените, вече я няма онлайн. Решили да пуснат pay phone, на който се обаждаш, за да получиш желаната информация. И те таксуват импулсно. А KTel Macedonia дори не работи съвсем. Телефони за справки:

    Corfu office telephone: 0030 26610 30627
    Thessaloniki office telephone: 0030 231 0 528600

    Обаче като рових по блогове на пътешественици – навсякъде се споменаваше, че има сутрешен и вечерен автобус от Солун до Крофу. Та… Освен като нас просто да рискувате и да тръгнете?

  35. Gravatar зани
    14:07:09 ч., 26.06.2009 г.
    35

    Че ще рискуваме – това е ясно, просто искам да съм поне малко подготвена. Ако хванем вечерния автобус в колко часа пристига в Корфу и как се придвижвате до хотела – с такси ли? Автобусите за навръщане пак ли са сутрешен и вечерен?

  36. Gravatar Антония
    14:20:20 ч., 26.06.2009 г.
    36

    Вечерният автобус пристигаше към 6 сутринта в Корфу Таун. Ние обикновено закусвахме на автогарата (кроасани, кафенце) и изчаквахме градския транспорт – той тръгва доста рано, май около половин дооо един час след ферибота. И понеже сутрин е празен, а и бърз… не виждахме причина да използваме такси.

    Всъщност при всичките ни пътувания в Гърция само веднъж сме пътували с такси – взехме го от Беницес до Корфу Таун (около 12 км) призори и струваше под 20 евро (16 или 18, не помня вече).

    И да, автобусите в двете посоки са приблизително симетрични 🙂

  37. Gravatar зани
    16:23:16 ч., 26.06.2009 г.
    37

    Мерси много за инфото. Оле, незнаех, че се пътува 10 часа до там! Все пак по-добре , че се пристига на сутринта отколкото да те стоварят на автогарата в 2 часа през нощта и да се чудиш какво да правиш.

  38. Gravatar Антония
    16:30:17 ч., 26.06.2009 г.
    38

    Ааа, чакай-чакай! Моето инфо е от преди да пуснат магистралата! Т.е. съвсем остаряло е. Навремето се караше по един тесен планински път, по който средната скорост беше сигурно 30 км/ч. Тази година са пуснали почти цялата магистрала, значи пътуването ще е мнооого по-кратко. И следователно – няма как да знам в колко сутринта пристига автобуса в Корфу Таун, съжалявам.

    Утре сутрин обаче заминаваме за Ситония. И ако случайно минем през Солун, че и още по-случайно се отбием на автогарата – ще проверя проклетите разписания. По-вероятно е да не го направим, разбира се, а да предпочетем да си печем телосложенията по плажовете. Но понеже планирам един шопинг в района… може и да остане временце.

  39. Gravatar зани
    16:34:59 ч., 26.06.2009 г.
    39

    Ако случайно ти остане време ще ти бъда много благодарна;)

  40. Gravatar Lilia Ivanova
    10:46:17 ч., 01.07.2009 г.
    40

    Мила Антония!
    Сигурна съм, че ще имаш прекрасни впечатления от Ситония! Разминали сме се по пътя, виеше се стегната колона български автомобили към Халкидики и има защо!
    Колкото до Тасос – голямата ми мечта! се превърна в едно разочарование…
    Бяхме се приготвили за 10-дневно преживяване на мраморния остров, останахме едва 3 дни, взехме ферибота, и в Ситония:).
    Май трябва да смениш заглавието – така преплетохме Корфу, Тасос, Ситония:)
    Ще се радвам да споделим впечатления и инфо и за Халкидики.

  41. Gravatar nina
    08:26:48 ч., 02.07.2009 г.
    41

    Добре дошла, Лилия!
    Защо си разочарована от Тасос?!?!
    Какво стана, очаквам подробност!

  42. Gravatar Антония
    09:10:07 ч., 05.07.2009 г.
    42

    Ооо, Лилия, защо така с Тасос? На нас ни допадна доста, не е нещо кой знае колко уникално, но е спокойно, чистично и с хубави плажове. Да не би да сте имали проблеми от битов характер? Оказа се, че хотелът, който съм резервирала в Ситония, е разположен на централното шосе! Само като го видях – и знаех, че няма да го харесам. И че това може да ми развали почивката. Затова хванах Тото под ръка и го разходих из селото (Каламитси). Хотелчетата, които ми привлякоха погледа, нямаха свободни места, уви, затова се натоварихме на колата и се отправихме към Сатри, където повторихме обиколката и намерихме съвсем прилично студио на тихо място срещу най-добрата захаропластика в района 🙂 Северното изложение беше страхотен плюс!

    По подобен начин действах и на второто Корфу – вилата ни беше безкрайно дразнеща, бяхме предплатили 3 дни, останахме само 2 и се изнесохме, защото през цялото време мърморех и не се радвах на слънцето, морето и цялата awesomeness на острова.

  43. Gravatar Lilia Ivanova
    09:46:06 ч., 06.07.2009 г.
    43

    Мила Антония!
    Ако кажеш, че си оставила синьото моренце и любимото ми Сарти и си се прибрала в София, за да упражниш конституционно си право – ОЩЕ повече ще те чета!!!:)
    Колкото до Тасос, Ситония – ще ти пиша на личния мейл, за да дам обяснения…

  44. Gravatar Ванката
    20:13:13 ч., 26.06.2011 г.
    44

    Привет!
    Виждам,че тук с години никой не е коментирал,но имам някои въпроси относно пътуването до Корфу.Ако някой има актуална информация ще се радвам да получа отговори.))
    Интересувам се :
    1-Къде мога да открия актуално разписание на ферибота от Игуменица за Корфу?
    2-Фериботът от Новато пристнище на Игуменица ли тръгва?

  45. Gravatar Антония
    20:40:06 ч., 26.06.2011 г.
    45

    Виж на Greek Ferries – навремето там проверявах за разписанията на фериботите. И честно казано, не знам кое е новото и кое старото пристанище на Игуменица, винаги сме били там в някакви ранни зори (4-5 часа сутринта), смятай колко точно съм оглеждала индустриалния пейзаж наоколо.

  46. Gravatar Антония
    21:05:06 ч., 26.06.2011 г.
    46

    Сега видях, че в текста съм дала линк към Greek Islands – и на него е същата информация. Освен това ще отбележа, че фериботите са доста, дори и да не знаеш разписанието и да изпуснеш някой, в рамките на час и малко със сигурност ще има друг.

  47. Gravatar Ванката
    10:03:34 ч., 28.06.2011 г.
    47

    Благодаря за бързия отговор !
    Разбрах, че „Ивкони“ поддържат автобусна линия до Игуменица всяка събота. Но това което ме притеснява е, че автобусът пристига на Новото пристанище в Игуменица в 20h и се опасявам дали толкова късно ще можем да се прехвърлим на острова.

  48. Gravatar Антония
    11:50:56 ч., 28.06.2011 г.
    48

    Според мен трябва да има. Особено като се вземе предвид, че сме пътували в 4-5-6 часа сутринта с фери… това 8 вечерта си е направо безрисково 🙂

  49. Gravatar Боряна
    13:57:23 ч., 28.06.2011 г.
    49

    Бих искала да попитам дали има опасност да няма места на ферибота, дори да отидеш по-рано. Преди съм пътувала до Тасос и не съм имала предварителна резервация за билети, и нямаше проблем. Ако някой е ходил скоро, моля да пише дали на място има места за всяко време. Става дума за двама души и лек автомобил.
    Благодаря предварително!

Leave a comment